Bilens historie

Bilens historie

Alle bilejere ved, at når man først har købt sin første bil, så vender man aldrig tilbage til cyklen. Vi er simpelthen blevet for vant til den luksus det er, at kunne sætte sig ud i en varm bil og blive fragtet fra A til B uanset om det er solskin, regnvejr, sne eller slud. For nogle er bilen ikke blot et transportmiddel, men også en livsstil hvor benzinen pumper rundt i blodet. Om du kører drømmebilen Ford Mustang el eller om du kører den pålidelige Ford Focus, så vænner man sig til komforten og friheden ved at kunne bestemme selv, og kunne gøre præcis, hvad man har lyst til.

 

Men hvordan startede denne luksus, som langt de fleste på vores breddegrader bruger på daglig basis? I 1885 byggede den tyske ingeniør Karl Benz den første anerkendte bil, som blev drevet frem af en to takts forbrændingsmotor som fik energi fra damp. Den kørte på tre hjul, havde ikke noget tag og opnåede hele 0,75 hestekræfter, hvor biler i dag kan komme over 300 hestekræfter. Senere hen satte Henry Ford, som grundlagde det velrenommerede Ford, en produktion af biler i gang via samlebånd. Det gjorde, at han kunne masseproducere bilerne, hvorved han kunne sætte prisen ned, så flere havde råd og på den måde sælge flere biler.

 

Bilen er senere hen blevet hvermandseje og flere modeller er blevet ikoner i deres tidsperiode. Eksempelvis kan nævnes Elvis Presleys Cadillacs, James Deans 550 Spyder, James Bonds DB5 og ”Tilbage til fremtidens” DMC-12. Der kan nævnes mange flere, hvor bilen er i dag blevet et statussymbol og et modefænomen. Nutidens store sportsstjerner ejer ofte flere af de anerkendte sportsvogne, og flere store samlinger findes rundt om i verden. Eksempelvis har sultanen af Burnei omkring 7.000 biler i sin samling, og det er vel og mærke af de helt store mærker! Det er vanskeligt at køre 7.000 biler samtidig, så derfor holder størstedelen af dem konstant stille. De fleste af dem er også højrestyret, hvilket gør, at de ikke er synderligt attraktive for købere, hvis han skulle få lyst til at sælge.

 

Sportsverdenen har også taget bilen til sig i form af de mange store racerløb såsom Indianapolis 500, Le Mans og NASCAR. Her overgår hvert bilhus hinanden i jagten på den store hæder, og der bliver brugt flere milliarder på sportsgrenen, da det er fantastisk reklame for deres personbiler.